Haber

Uluslararası İfade Özgürlüğü Kuruluşlarından ‘Barış Pehlivan’ Açıklaması: “Pehlivan ve Diğer Gazetecilere Yönelik Sistematik Yargı Tacize Son Verilmelidir…

Beşinci kez cezaevine girecek olan gazeteci Barış Pehlivan için 19 uluslararası ifade özgürlüğü örgütü, Türk makamlarına yaptığı açıklamada, Barış Pehlivan’ın denetimli serbestlik koşullarını taşımadığı gerekçesiyle 15 Ağustos’ta cezaevine iade edilmesi kararının alındığını söyledi. Pehlivan ve diğer gazetecilere yönelik sistematik adli tacize son verilmesi. “Sizi davet ediyoruz. Tutuklu gazetecilerle dayanışmamızı yineliyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilerin hapiste geçirdikleri her dakika ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir.”

Beşinci kez cezaevine girecek olan gazeteci Barış Pehlivan için 19 uluslararası ifade özgürlüğü, insan hakları ve gazetecilik örgütü Türkiye’deki yetkililere başvurdu.

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin (ECPMF) Medya Özgürlüğü Acil Durum Müdahalesi’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

“PEHLIVAN’A KARŞI TEKRAR YARGI HAKKI KONUSUNDA ENDİŞELİYORUZ”

“Gazeteci Barış Pehlivan’a 2 Ağustos’ta Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen SMS ile 1-15 Ağustos 2023 tarihleri ​​arasında Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumu’na (eski adıyla Silivri) teslim olması gerektiği bilgisi verildi. Gazeteciliği nedeniyle ikisi bir oldu. -Şubat ve Mayıs 2023’te bire bir. Cezasından bir gün sonra bugüne kadar dört kez cezaevine giren Pehlivan, hakkındaki nihai kararın bozulmaması halinde beşinci kez cezaevine girecek. En temel hakkı olan ifade özgürlüğü hakkını kullanan Pehlivan’ın defalarca yargısal tacize uğramasından endişeli.

Pehlivan, Libya’da yaşamını yitiren MİT görevlisinin cenazesini haber yaptıkları gerekçesiyle Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel ile birlikte 6 Mart 2020’de tutuklanmıştı. mahkemeye çıkarıldılar ve iç istihbarat belgelerini gönderdiler. ifşa etmekten 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

12 Mayıs 2020’de Türk makamları, Kovid-19 salgını nedeniyle binlerce mahkumun cezalarının ertelenmesine karar vermiş ancak son bir dakika eklenerek gazetecilere yöneltilen suçlamalar bu ertelemenin kapsamı dışında bırakılmıştı. Neticede Pehlivan dahil tüm tutuklu gazeteciler cezaevinde kaldı.

Gazeteci Barış Pehlivan, altı ay tutuklu kaldıktan sonra başka bir davaya konu olmadan 9 Eylül 2020’de serbest bırakıldı. Güreşçi, tahliyesinin ardından mahkemenin kararına ilişkin olarak, ‘Bu olayda suç yok. Bu dava gazetecilik hayatımızı cezalandırma amacı taşıyor.’

15 Temmuz 2023’te iktidar koalisyonu tarafından hazırlanan şartlı salıverilme ve denetimli serbestlik kurallarını düzenleyen yasa tasarısı mecliste onaylandı. Barış Pehlivan’ın avukatı, bu düzenlemeye göre Pehlivan’ın denetimli serbestlikten yararlanma hakkını da kazandığını belirtti. Ancak avukatı, Pehlivan’ın cezaevine teslim kararına ilişkin bilgi istediğinde, cezaevi yönetiminin Temmuz 2023 yönetmeliğinin ilgili hususlarını dikkate almadığı anlaşıldı.

Pehlivan, Nisan 2023’te ‘SS’ (eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun baş harflerine atıfta bulunularak) adlı bir kitap yazdıktan kısa bir süre sonra, dönemin İçişleri Bakanı’nın danışmanı tarafından organize suçlarla bağlantılı olduğu gerekçesiyle işaret edildi. , bir diğer yazı da hakaret davasıyla ilgiliydi. olmuştu. Nisan 2023’te açılan yeni davanın yargılama süreci henüz başlamamış olsa da bu dava Pehlivan’ın kontrollü özgürlüğünü sona erdirme girişimi olarak yorumlandı.

“TÜRKİYE’DE 7 AĞUSTOS İTİBARİYLE 20 GAZETECİ HALA CEZAEVİNDE”

12 Temmuz’da gözaltına alınan 15 gazeteci serbest bırakıldı, ancak 7 Ağustos itibarıyla Türkiye’de 20 gazeteci halen cezaevinde. Son 12 ayda Mapping Media Freedom veritabanına Türkiye ile ilgili 232 olay bildirildi. Bu olaylar 329 gazeteci, medya çalışanı ve kuruluşu ilgilendiriyordu. Bu, ülkedeki bağımsız gazeteciliğin güçlü koşullarını göstermektedir. Türkiye kaynaklı bu olayların tümü, Avrupa’dan bildirilen tüm olayların dörtte birini oluşturmaktadır. Gazetecileri hedef alan adli taciz uygulamaları medya özgürlüğünü ve halkın bilgiye erişim hakkını engellemektedir.

“KARARDAN KAÇINMAYA VE PEHLIVAN VE DİĞER GAZETECİLERE YÖNELİK SİSTEMATİK YARGIYA SON VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

Türk makamlarına; Barış Pehlivan’ın denetimli serbestlik koşullarını taşımadığı gerekçesiyle 15 Ağustos’ta yeniden tutuklanması kararından vazgeçmeye, Pehlivan ve diğer gazetecilere yönelik sistemli yargısal tacize son vermeye davet ediyoruz. Tutuklu gazetecilerle dayanışmamızı yineliyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilerin parmaklıklar ardında geçirdikleri her dakika, üslubun ve basın özgürlüğünün ihlalidir.”

Açıklamayı yapan imzacı kuruluşlar şöyle:

-MADDE 19 Avrupa

-Madde 21

-Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)

-Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

-Danimarkalı PEN

-Özgürlük evi

-Gazeteciler Derneği

-Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)

-Gazetecilikte Kadınlar Koalisyonu (CFWIJ)

-Güney Doğu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO)

-İfade Özgürlüğü Derneği (IFÖD)

-Medya Araştırma Derneği (MEDAR)

-Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA)

-OBC Transeuropa (OBCT)

-PEN Amerika

-Roma Belleği Çalışmaları Derneği (Romani Godi)

-Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)

-Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

-Uluslararası KALEM

hafikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu