Haber

İngiltere yeni yıla grevlerle giriyor

İngiltere’de sağlık ve ulaşım gibi hayati branşlarda çalışan onbinlerce personel ve memurun, bir yılda hızla artan enflasyon karşısında fiyatlarının korunmasını talep ederek başlattığı grevler dalga dalga devam ediyor. Ülkedeki altı büyük havalimanında pasaport kontrolü yapan PCS sendikasına üye sınır muhafızları, bugün başlattıkları üç günlük grev hareketini 31 Aralık’a kadar sürdürecek.

TSSA sendikasında örgütlenen ve bazı tren sınırlarını etkileyen demiryolu işçilerinin grevleri bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri devam ediyor. PCS sendikasının da örgütlü olduğu İngiltere’nin doğu ve orta bölgelerindeki 71 ehliyet sınav merkezinde çalışan işçiler, bugün itibarıyla yüzde 10’luk zam ve iş güvencesi talepleriyle yeni 5 günlük greve gidiyor.

YAKLAŞIK BİN KİŞİ KATILACAK

İngiltere’de sendikalar, pazarlık blokajları aşılmadıkça aralıklı grevlere gidiyor. PCS sendikası tarafından örgütlenen yaklaşık 1000 sınır muhafızının havalimanlarındaki greve katılması bekleniyor. Sendika, hükümetin pazarlık masasına gelmemesi durumunda aralıklı grevlerin aylarca sürebileceğini söylüyor. Enflasyonun altında fiyat artışı önerisinin yanı sıra sınır muhafızları da çalışma koşullarının değiştirilmesine itiraz ediyor.

Heathrow, Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff ve Glasgow havalimanları ile Newhaven limanında görev yapan sınır muhafızlarının greve gitmesi için hükümet ordudan ve bazı kamu görevlilerinden görevlerine el koymalarını istedi. ülke kesintiye uğramaz. İngiltere’de sağlık sektöründe sağlık çalışanları, hemşireler ve ambulans çalışanları tarafından geçen ay başlatılan grevlerin Ocak ayında da aralıklı olarak devam etmesi bekleniyor.

HÜKÜMET ‘KARŞILAŞMAK İÇİN ÇOK YÜKSEK’ OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Kamu çalışanları, reel ücretlerinin on yılı aşkın bir süredir düştüğünü söylüyor ve bu yıl yüzde 11’i aşan enflasyonun üzerinde artış talep ediyor. İngiltere’de Rishi Sunak liderliğindeki hükümet, grevdeki çalışanların zam taleplerinin karşılanamayacak kadar yüksek olduğunu savunuyor. Başbakan Sunak, şu an önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Sunak, “Bunun önemli bir kısmı da kamu çalışanlarının ücretlerini belirlerken sorumlu davranmak. Uzun vadede enflasyonun düşürülmesi ülke yararınadır.”

Hükümet daha önce greve gitmeyi zorlaştıracak yeni yasal düzenlemeler planladığını duyurmuştu. Daha önce Birleşik Krallık’ta, 1980’lerde iktidarda olan Margaret Thatcher yönetimindeki Muhafazakar hükümet, sendika örgütlenmesi ve grevler de dahil olmak üzere personel hareketini kısıtlayan bir dizi yasa çıkardı. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu