Sağlık

Başarının önündeki en önemli engellerden biri: Erteleme hastalığı

Ertelemenin modern insanın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, erteleme konusunda ne kadar pişmanlık duyulursa o kadar erteleme tuzağına düşüleceğini söylüyor. Ertelemenin başarının önündeki en değerli engellerden biri olduğuna dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, ertelemenin temelinde sadece irade ya da tembellik sorununun olmadığını belirtiyor. Hangi duyguların ertelemeye yol açtığının ortaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Şentürk, ertelemenin kaygı, DEHB ve mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireylerde daha sık görüldüğünün altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, erteleme hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulunarak nedenleri hakkında bilgi verdi.

Akademik erteleme, en yaygın erteleme türüdür

Erteleme modern insanın en büyük sorunlarından biridir. Pek çok kişi aşina olduğu erteleme davranışıyla okul, üniversite, çalışma hayatı, sosyal yaşam gibi farklı alanlarda karşılaşmaktadır.

Ertelemenin başarının önündeki en değerli engellerden biri olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, “En sık görülen erteleme türü, ödevleri erteleme veya sınavlara çalışma şeklinde karşılaştığımız akademik ertelemedir.” söz konusu.

Önemli olan noktanın erteleme davranışının kişinin hayatını her açıdan etkilemeye devam edip etmediği olduğuna dikkat çeken Şentürk, “İnsanların yaklaşık yüzde 20’si kronik ertelemecidir. Erteleme davranışı sergileyen bireylerin yaklaşık yarısı internet ve sosyal medya aracılığıyla erteleme davranışı gerçekleştirmektedir. Yapmaları gereken aktiviteyi ertelemek amacıyla bu kanallarda geçirdikleri sürenin günde ortalama 1,5 saat olduğu biliniyor.” konuştu.

Sorun sonuca odaklanarak başarısızlık korkusu hissetmektir

Erteleme konusunda pişmanlık duyuldukça erteleme tuzağına düştüklerinin yapılan çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Şentürk, “Ertelemenin temelinde sadece irade veya tembellik sorunu yoktur. Bu sorun zaman zaman çok daha zor görevleri yerine getirip başarıya ulaşmış bireylerde bile ortaya çıkmaktadır. Buradaki temel sorun görev sürecine değil sonuca odaklanmak, başarısızlık korkusu hissetmek, sonuç hakkında endişelenmek ve artan kaygı nedeniyle eyleme geçmemeyi veya eyleme geçmemeyi tercih etmektir. Böylece kişi üstlenebileceği bir görevi bile yük olarak görmekte ve görevini olduğundan daha büyük algılayarak nereden başlayacağını bilememektedir. Sonuç olarak kişi o an yönetmekte zorlandığı olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kendisini daha iyi hissettirecek şeyler arar ve biriyle internet üzerinden konuşmak gibi başka şeylerle uğraşmayı seçer. telefon, sosyal medyada vakit geçirmek, çevrimiçi oyunlar oynamak.” açıklamayı yaptı.

Erteleme duygusal olabilir

Eski anlayışın zaman yönetimini ön plana çıkarırken yeni anlayışın duygulara ağırlık verdiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, “Eskiden tembellik ve irade eksikliğinin bugünkü işin yarım bırakılmasına neden olduğu düşünülürken, yarın artık hangi duyguların ertelemeye neden olduğunu ortaya çıkarmak ve bu duygularla tanışıp yüzleşmek öneriliyor.” söz konusu.

Ertelemeyle en sık ilişkilendirilen psikiyatrik bozuklukların anksiyete bozukluğu ve erişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olduğunun altını çizen Şentürk, “Mükemmeliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireylerde ertelemenin daha sık görüldüğü de biliniyor.” sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkiziltepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu