Haber

Tehlike sandığınızdan daha büyük! Sonumuzu yığınlarla çevreliyorlar

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Lideri William Burns’ün Türkiye’ye sadece 40 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç’ı 1 Haziran’da üstü kapalı ziyaret ettiği ortaya çıktı. Söz konusu durum Yunan basınına yapılan bir sızıntı sonucu ortaya çıkarken, olaydan bir gün sonra ABD’nin Atina Büyükelçisi Yunan asıllı George Tsunis, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya büyükelçileriyle birlikte Dedeağaç limanını denetledi. ve Moldova.

ZİYARETİ YUNAN İSTİHBARATI BİLE BİLMEDİ

CIA Lideri Burns’ün Dedeağaç’a yaptığı gizli ziyaret gündemde kalırken, Türk Denizcilik ve Küresel Stratejiler Merkezi (TÜRKDEGS) Araştırmacısı Şafak Yıldırım, konu hakkında önemli bilgiler verdi. Burns’ün Dedeağaç ziyaretinden Yunan istihbaratı ve polisinin bile haberi olmadığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “Dedeağaç Limanı, Yunanistan’ın Türkiye’ye en yakın önemli limanlarından biridir. Bu liman kara ve deniz ticareti için değerli bir geçiş noktası olduğu için hem ABD hem de Yunanistan için ayrı bir değer noktasıdır. Dedeağaç, Yunanistan sınırına yakınlığı Türkiye, askeri operasyonlar ve sınıra yakın bölgelerin kontrolü açısından stratejik bir avantaj sağlıyor.Öte yandan Dedeağaç şehrinde stratejik değerde deniz üssü ve hava üssü bulunuyor.Deniz üssü bir üs. yunan donanmasının operasyonlarını desteklemek için kullanılır. hava üssü, hava kuvvetlerinin operasyonlarını desteklemek ve hava sahasını kontrol etmek için kullanılan bir üstür. dedeağaç da doğu akdeniz için çok stratejik bir noktadır. çıkarmada stratejik bir rol oynayabilir , bölgedeki doğal gaz ve enerji kaynaklarının depolanması ve dağıtımı. Özellikle Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarına erişim ve güvenilir ulaşım yolları açısından değerli bir varlıktır. Noktasındadır.”sözlerini kullandı.

YUNANİSTAN MEİS, midilli ve Sisam ADALARINA YÜK YAPTI

TÜRKDEGS Araştırmacısı Şafak Yıldırım, ‘ABD’nin Dedeağaç İçin Silah ve İstihbarat Yığını’ başlıklı yazısında çok değerli bilgiler verdi. Yıldırım, ABD’nin Dedeağaç’a gönderdiği silahlar arasında M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araçları, M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları, Black Hawks helikopterleri, Apache tipi taarruz helikopterleri, Chinook ağır nakliye helikopterleri ve çeşitli mühimmatların bulunduğunu bildirdi. Yıldırım, ABD’nin Dedeağaç’a yaptığı sevkıyat ve askeri hibelerden elde edilen silah ve mühimmatın da askeri olmayan statüde kalması gereken adalara gönderildiğini kaydetti. “Yunanistan, Lozan Barış Antlaşması’na göre askeri olmayan statüde kalmak şartıyla kendisine devredilen 23 adanın tamamını askerileştirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Dedeağaç’a yaptığı sevkıyatlardan elde edilen silah ve mühimmat ile elde edilen silah ve mühimmat gelen askeri hibeler bu adalara gönderiliyor.Yunanistan ‘Askeri Olmayan Statüsündeki Ada’ (GASA) konumunda bulunan Meis, Midilli ve Sisam adalarına askeri yığınak yaptı.Elde edilen görüntülere göre, Yunanistan’ın bu adalara M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araçları, M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları yani ABD hibesi var. Dedeağaç’a gönderdiği saldırı silahlarını konuşlandırdı.”söz konusu.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu