Haber

Kuryelerden Ölüm İstemiyoruz: Ortak Bildiri Yayımlandı

GAYE ŞEYMA CAN

Türkiye’nin birçok ilinden kuryelerle ilgili 24 dernek ve federasyon, “Artık ölmek istemiyoruz” ortak bildirisini yayınladı. İstanbul Kuryeler Federasyonu başkanları ve federasyonun hukukçuları İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin birçok ilinden kuryelerle ilgili 24 dernek ve federasyon ortak bildiri yayınladı. İstanbul Kuryeler Federasyonu başkanları ve federasyonun hukukçuları bugün İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Artık ölmek istemiyoruz” denildi.

Avukat Alperen Karatepe’nin okuduğu ortak açıklama şöyle:

“BU KAZA BİTİŞ NOKTASIYDI: 30 Kasım Perşembe günü meydana gelen trafik kazasında, Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosikletin, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun kullandığı otomobilin arkadan çarpması sonucu Yunus Emre Göçer hayatını kaybetti. Bu vicdansız kaza tüm kargo camiasını derinden etkiledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ve açılan dava sonucunda sanığa 27 bin 300 TL para cezası ve 6 ay süreyle ehliyetine el konulması cezası verildi. Kazanın ardından pek çok kurye arkadaşımız işten ayrılmak istedi ve ertesi gün işlerini tekrar yapamayacaklarından korktu. Vicdanları derinden yaralayan bu kaza, konuşmanın sonu oldu.

2023 YILINDA TÜRKİYE’DE MEYDANA GELEN KAZALARDA 2 BİN 984 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre, 2023 yılında Türkiye genelindeki kazalarda 2 bin 984 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca kurye hakları derneği tarafından en az 58 motosikletli kuryenin kaybolduğu bildirildi. 2022’de hayatları 68, 2023’te ise 68. Bir başka açıdan bakıldığında motosikletli kuryeler trafikte en çok ölen profesyoneller haline geldi. Sosyal ve kişilik haklarımıza ilişkin sıklıkla dile getirdiğimiz eksikliklerle yasal çerçevede mücadele etmeye devam ediyoruz. Ama bizim için en değerli emek; En azından kurye kardeşlerimiz hayatını kaybederse adalet yerini bulacak.

MOTOSİKLET KURYELERİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN KAZALAR ‘BİLİNÇSİZ İHMAL’ KAVRAMI KAPSAMINDA CEZALANDIRILIYOR: Ayrıca mevzuattaki düzenleme gereği motosikletli kuryelerin ölüm nedeni olan trafik kazaları da ‘bilinçsiz ihmal’ kavramı kapsamında değerlendiriliyor. Yargılama sonucunda verilen cezalar nominal para cezasına dönüştürülüyor. Bu düzenlemeler, motosiklet kullanıcılarının ölümü veya yaralanması durumunda davalının nominal para cezası dışında herhangi bir cezaya maruz kalmamasını sağlamaktadır. Ülkemizde trafik kazasında bir kişi hayatını kaybettiğinde ‘sadece ceza veriliyor’ algısı biz motosikletli kuryeleri endişelendiriyor. Motosikletli kurye mesleğine gönül veren federasyon ve dernekler olarak yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Anayasamızda devletin temel amaç ve görevi; Bireylerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak olarak tanımlanmaktadır. Bir daha bu tür kazalarda teker teker ölmemek için ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan verilecek cezai yaptırımların ağırlaştırılmasını ve bu cezanın adli para cezasına çevrilmemesini talep ediyoruz. “Mahkemelerde verilecek kararların bir nebze olsun vicdanları rahatlatmasını, sürücülerin trafikte daha dikkatli olmalarını sağlayacak cezai yaptırımların getirilmesini istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu