Haber

Finlandiya Dışişleri Bakanı’ndan NATO üyeliğine ilişkin açıklama: İlkbaharda her şeyin halledileceğinden çok umutluyum

Finlandiya’nın NATO üyelik süreci devam ederken Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’dan önemli açıklamalar geldi.

“NÜKLEER TEHDİT” TEMEL FAKTÖR

Kyodo haber ajansına konuşan Haavisto, Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurusunda bulunmasında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları ve Kremlin yönetiminin nükleer tehdidinin önemli etkenler olarak öne çıktığını belirtti. Bu durumun Avrupa’da güvenlik alarm seviyelerini artırdığını açıkladı.

“BAHARDAN ÇOK UMUTLUYUM”

Dışişleri Bakanı, Macaristan’ın Şubat ayı başında NATO üyeliğini onaylayacağını açıkladığını ve Türkiye’nin onayı da dahil olmak üzere “her şeyin baharda halledileceğinden çok umutlu olduğunu” söyledi. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin daha önce “Türkiye söz konusu olduğunda politikalarımızda her zaman tutarlı olduk. Umarım Türkiye en kısa zamanda NATO üyeliğimizi onaylar” demişti.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ NATO’YA BAŞVURDU

Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Finlandiya ve İsveç, Mayıs ayında NATO üyeliği için başvurdu. Süreç, ittifakın 30 üyesinin tamamının onayını gerektiriyor. Türkiye’nin yanı sıra Macaristan da artık oy kullanmadı. Ankara, iadesi talep edilen şüpheli isimlerle ilgili olarak her iki ülkeden de gerekli adımların atılmasını talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu