Haber

Dünya Sulak Alanlar Günü en uzun su basmış ormanda kutlandı

Dünya Sulak Alanlar Günü en uzun su basmış ormanda kutlandı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin: “Su hayatın başlangıcıdır”

Başkan Ekrem Aziz: “Suya ve doğaya sahip çıkarsak gelecek güzel olur”

SAKARYA – Doğa Koruma Milli Parkları, ‘2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’ programının bu yılki merkezini doğa harikası Acarlar Taşkın Ovası olarak belirledi. Büyükşehir’in baştan sona dokunuşuyla gün ışığına çıkardığı longozda Türkiye’deki tüm sulak alanların iyileştirilmesi için önemli bir mesaj verildi. Başkan Yüce, “İyi bir gelecek doğayı ve suyu korumakla mümkündür ve insanlığa çok değerli bir görev düşmektedir.”

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü programı, Türkiye’nin tek başına en uzun su basmış ormanı ve her yıl yüzlerce göçmen kuşun uğrak yeri olan Acarlar Taşkın Ovası’nda düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programda katılımcıları Başkan Yüce bizzat ağırladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün katılımıyla yürütülen programda, sulak alan statüsündeki Acarlar Taşkın Ovası, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle koruma altına alındı ​​ve devredilmesi için projelerin yürütüldüğü yer gelecek nesillere örnek olsun. ‘Sulak Alanları Seviyelendirmenin Tam Zamanı’ sloganı ile su altı alanlarının doğallığını bozmadan iyileştirilmesi için yapılan çalışmalara değinildi.

Başkan Yüce’nin yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, İstanbul 1. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli, İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı yer aldı. Lider Ekrem Büyük, Büyükşehir’in yaptığı tesisler, yürüyüş alanlarının genişletilmesi ve turizme açılmasıyla Türkiye’nin göz bebeği olan Acarlar Longözü Tabiat Parkı’nın ülke ve dünya için çok değerli bir örnek olduğunu belirterek, doğaya benzeyen alanların da aynı şekilde korunması gerektiğini vurguladı. Sulak alanlara sahip çıkmalı ve kullanım dengesini gözetmeliyiz” dedi.

“Dünyanın en nadide harikası”

Yüce, “Dünyanın sayılı doğal alanlarından biri Sakarya’da bulunuyor. Tek modülde en uzun kullanım süresi olan Acarlar Longozu, adeta bir doğa cenneti olan alanlarını son düzenlemelerin ardından hizmete açtı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak devraldığımız Acarlar Longoz’da doğal görünüme uygun ahşap, “İdari ve hizmet alanları, çevre düzenlemesi uygulamaları yapıldı. Longoz’a yerel eser satış merkezi, catering ofisi, konferans ve tanıtım merkezi yapıldı. Longoz’un kalbinden geçen ahşap yol uzatıldı. Son haliyle hem ilimizden hem de çevre illerden büyük ilgi görüyor” dedi.

“Sulak alanları dengeli koruyun”

Doğanın artık büyük tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve bu noktada insana büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Yüce, “Kimyasal kirlilik, atmosferdeki sera gazları ve insanoğlunun yarattığı karbon ayak izinin artmasıyla çevremize büyük zarar veriyoruz. Yaşanabilir bir dünya için gece gündüz çalışıyoruz.”Bu duyarlılığın bilinciyle hareket ediyor, bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Sulak alanlarımıza kuraklığa yol açmamak için gereken değeri vermeli, onları koruyarak ve kullanım istikrarını gözeterek hareket etmeliyiz” dedi.

“Su hayatın başlangıcıdır”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, “Amacımız insanlara sulak alanların değerini bir kez daha hatırlatmak ve sulak alanları korumanın geleceğimizi korumak olduğunu bir kez daha göstermek. Suyun toprakla buluştuğu her yerde bolluk bereket var.” merhamet et.” Öte yandan Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu da söz alarak, “Su hayatın başlangıcıdır. Ülkemizde 105 yer var, bunların 5’i Sakarya’da. Bu alanların korunması için yapılan her işi çok maliyetli buluyorum.” .”

Programın sonunda Büyük, doğal alanların daha etkin korunması konusunda Milli Parklar Genel Müdürü Çoktekin ile istişarelerde bulundu. Ayrıca törende ‘Sulak Alanlarımız ve Biyoçeşitliliğimiz’ başlıklı fotoğraf karmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Önder Şanlı ve protokol üyeleri, ‘Yeşilbaş’ yaban ördeklerini longozda doğaya saldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu