Ekonomi

Çin’in Tiencou-7 kargo mekiği uzay istasyonuna ulaştı

Çin İnsanlı Uzay Keşif Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamada, “Tiencou-7” kargo mekiğinin, uzay istasyonunun çekirdek modülünün arka iskelesine demirlediği bildirildi.

Açıklamada, istasyondaki taykonotların planlandığı gibi mekiğe binerek ikmal ekipmanlarını aktaracağı belirtildi.

Mekik dün gece Hainan Adası’ndaki Vinchang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi’nden Uzun Mart 7 Y8 roketiyle fırlatıldı.

İkmal seferi, Ekim 2023’te uzay istasyonuna gönderilen taikonaut ekibinin ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefliyor. Kargo mekiği, 260 parçadan oluşan 5,6 ton ağırlığında yük taşıyor.

Çin daha önce uzay istasyonuna 2021’de “Tiencou-2” ve “Tiencou-3”, 2022’de “Tiencou-4” ve “Tiencou-5”, 2023’te ise “Tiencou-6” ikmal uçuşları gerçekleştirmişti.

Çin’in uzay istasyonu “Tiengong”

ABD’nin uzay araştırmalarında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesinin ardından Çin, Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurdu.

Bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir uzay teleskobu da içermesi planlanan Tiengong Uzay İstasyonu, Rusya’nın şu anda kullanımda olmayan Mir Uzay İstasyonu örnek alınarak modellendi.

İstasyonun ana kısmı olan “Tienhı” (gökyüzü uyumu) ​​çekirdek modülü 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (gökyüzünü aramak) 24 Temmuz 2022’de, ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien” (gökyüzünü hayal etmek) 31 Ekim 2022’de fırlatılacak.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin de eklenmesiyle istasyonun “T” şeklindeki ana iskeleti tamamlanarak istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi.

İstasyona “Şüntien” (gökyüzünü dolaşan) adı verilen uzay teleskobunun da bir modül olarak eklenmesi planlanıyor.

İşçiler “Şıncou” (kutsal gemi) servisleriyle, erzak malzemeleri ise “Tiencou” (gök gemisi) servisleriyle taşınarak üç kişilik bir taykonot grubunun dönüşümlü görev yaptığı istasyona taşınıyor.

seyitgazi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu