Ekonomi

Brent petrol yükselişte: Varil fiyatı 77,19 dolara yükseldi

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 77,19 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 76,50 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 76,13 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış tarihi olan 09.36’ya göre yüzde 1.4 artarak 77.19 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 72,80 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki artış, Suudi Arabistan’ın Temmuz ayında petrol üretimini günlük 1 milyon varil ek kısma kararı almasından kaynaklandı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, dün gerçekleştirilen 35. OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, duruma göre ek kesinti kararının uzatılabileceğini söyledi.

Toplantıda üye ülkeler, mevcut üretim kesintisinde bu yıl sonuna kadar herhangi bir değişiklik yapmadan toplam üretimlerini 2024 yılında 40 milyon varil seviyesinde tutma kararı aldı.

Arz tarafında endişe yaratan bir diğer gelişme ise ABD’de petrol sondajlarının azalması oldu. Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes tarafından Cuma günü açıklanan haftalık verilere göre, 27 Mayıs-2 Haziran haftasında ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı bir önceki haftaya göre 15 adet azalarak 555 adet azaldı.

Böylece ülkedeki sondaj kulesi sayısı geçen yıl Nisan ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD’de sondaj çalışmaları, düşen petrol fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle Aralık ayından bu yana yavaşlıyor.

Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz artırmama ihtimali talep tarafında olumlu bir beklenti oluşturarak fiyatları desteklemeye devam ediyor.

Bu gelişmelerle birlikte Merkez Bankası’nın para piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki hafta yüzde 78 olasılıkla politika faizini değiştirmeyeceği tahmin ediliyor.

Teknik olarak Brent petrolde 77.49-78.21 dolar aralığının direnç, 76.34-75.91 dolar aralığının dayanak olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

karayazihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu