Haber

ABD Başkanı Biden, Netanyahu ile Filistin devleti meselesini görüştü

ABD Lideri Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun görevde olduğu dönemde bağımsız bir Filistin devleti kurmanın imkansız olmadığını belirterek, 27 gün sonra yaptıkları telefon görüşmesinde konuyu ele aldılar.

ABD ile İsrail arasında Gazze’deki çalışmaların ardından gelecekte bir Filistin devletinin kurulması konusundaki anlaşmazlık sürüyor. ABD Lideri Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 27 gün sonra ilk kez yaptığı telefon görüşmesine ilişkin gazetecilere konuştu. ABD’li belediye başkanlarıyla görüşmesinin ardından konuşan Biden, “Netanyahu görevde olduğu sürece iki devletli çözüm imkansız mı?” diye sordu. Soru soruldu. Biden soruya “Hayır, öyle değil” yanıtını verdi. Biden: “Netanyahu’nun iki devletli çözümle ilgili söylediklerine bakılırsa İsrail’e yardımı yeniden düşünecek misiniz?” sorusuna ise “Bir şeyleri çözebileceğimizi düşünüyorum” yanıtını verdi. Biden, Netanyahu’nun karşı çıkmayabileceği iki devletli çözüm “türleri” olabileceğinin sinyalini verdi.

27 gün sonra ilk

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, iki lider arasındaki telefon görüşmesinde Gazze Şeridi’ndeki durum ve Gazze’de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik devam eden çabaların ele alındığını söyledi. Kirby, Biden’ın Netanyahu’ya İsrail’in bölgedeki masum sivilleri koruma sorumluluğunun olduğunu söylediğini bildirdi.

ABD ile İsrail arasında “Filistin devleti” anlaşmazlığı

İsrail Başbakanı Netanyahu, perşembe akşamı düzenlediği basın toplantısında, Gazze’deki savaştan sonra bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmediğini, bunu ABD yönetimine bildirdiğini söyledi. Netanyahu, gelecekte kurulması planlanan “Filistin devleti”nin toprakları da dahil olmak üzere Ürdün Nehri’nin batısındaki tüm toprakların İsrail’in güvenlik kontrolüne sahip olması gerektiğine dikkat çekerek, “İsrail’in tüm bölgenin güvenlik kontrolüne sahip olması gerekiyor” dedi. Ürdün Nehri’nin batısında.” “Bu, (Filistin’in) egemenliği fikrine aykırıdır. Ne yapabiliriz? Bu gerçeği Amerikalı dostlarımıza anlattım ve onların İsrail devletini tehlikeye atacak bir gerçeği bize dayatma girişimlerini engelledim” dedi.

ABD: “Gazze’nin yeniden işgal edilmediği bir yönetim istiyoruz”

Netanyahu’nun açıklamalarına yanıt ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’den geldi. Kirby, ABD ve İsrail’in olaylara “açıkça” farklı baktığını belirterek, “Filistinlilerin bağımsız bir devlette barış ve güvenlik içinde yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Gazze’de Filistin halkı kendi isteklerini temsil ediyor ve bu hakka sahip” dedi. oy verme ve nasıl göründükleri konusunda söz sahibi olma.” “Gazze’nin yeniden işgal edilmediği bir yönetim istiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da bir Filistin devleti kurulmadan bölgedeki sorunların çözülmesinin “hiçbir yolu” olmadığını belirtti. -WASHINGTON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu